Rss Feed
  1. Ilmu Kebatinan......Dalam Perubatan??

    Thursday, July 23, 2009


    Salam, mesti korg pun penah involve ngan citer2 pasal perubatan tradisional nie kan, x pun citer2 pendekar lama2, x kira la sama ader kena mengena ngan korg, family korg, cikgu, mak timah korg, tau sesaper ker..... hmmm...so far mender nie pun slalu secara x langsung ader berlaku kat aku, samaada family aku atau org2 yg rapat ngan aku, tp at least aku ader involve and tgk aktiviti2 nie...

    Okeyh, cuma aku terjumpa artikel dlm tenet, sumber nyer dr forum islamik yg semakin naik gak, iluvislam.com, pasal citer2 nie.... nk aku forward kan jer la kat sini, korg leh baca gak kan.

    Salam..

    Ada sesetengah pihak yang mengamalkan ilmu perubatan dengan bantuan jin..ada juga yang menuntutnya dengan jin islam atau bunian atau sebagainya..di sini saya nyatakan beberapa ilmu yang ada di malaysia yang syirik dan tidak boleh dituntut untuk pengetahuan sahabat2 sekalian.

    1. Ilmu gerak Angin.
    -di mana orang yang mempelajarinya tidak dirasuk jin islam..tetapi didampingi oleh jin islam tersebut melalui angin jin itu..mereka bersilat dan berubat menggunakan angin jin tersebut yang mempunyai berbagai-bagai nama seperti panglima hitam dan sebagainya. Ada juga jin yang menggunakan nama2 wali untuk menarik perhatian sarungnya(orang yang belajar dengannya) seperti nama syeikh abdl kadir jailani. Orang yang belajar dengan jin islam ni mestilah taat pada Allah, tidak boleh derhaka pada ibubapa, tidak boleh minum arak, zina, dan berjudi dan tidak boleh meninggalkan solat. Itu pantangnya. Kalau dilanggar pantang2 tu, ilmu akan jadi lemah.

    Inilah yang sesat dan syirik. Sedangkan apa yang diminta oleh jin islam itu(pantang) adalah sememangnya wajib sebagai orang islam untuk meninggalkan dan melakukannya. Solat itu sememangnya wajib sebagai orang islam. Kalau tak menuntut ilmu dengannya pun, masih tetap wajib solat tu. Arak dan zaina tu haram disisi agama islam. WAlaupun kita tidak menuntut dengannya, ianya tetap ditegah.

    Inilah yang banyak menyesatkan orang2 kita zaman sekarang. Dia beranggapan jin islam itu alim orangnya dan benar kerana menyuruh kebaikkan dan menegah kemungkaran jika ingin menjadi muridnya. Walhal, semua itu memang dah termaktub dalam agama islam. Sama ada kita berguru atau tidak denganya, hukum itu tetap berjalan paa diri kita.

    2. Ilmu saka
    -kebanyakkan orang2 yang mengamalkan ilmu ini 'menurun' ketika melakukan proses perubatan. Dan ada masa2 tertentu mereka perlu menyediakan hidangan untuk saka mereka ini seperti melayarkan ancak dilaut untuk jamahan saka mereka. Atau membuat kenduri dengan menghidangkan 7jenis kuih, 7 jenis bunga dan macm2 lagi.

    Ini juga syirik kerana membenarkan jin saka tadi merasuki badanya denagn sengaja. Walhal, kita adalah sebaik2 mahkluk yang Allah jadikan. Kenapa perlu pertolongan makhluk lain sedangkan di dalam islam dan alQuran telah cukup semuanya.

    3. Gerak panglima.
    -ilmu ini juga syirik kerana menggunakan jin islam untuk menjadi orang yang handal dalm ilmu persilatan. Jin2 islam yang mendampingi mereka biasanya mempunyai nama2 pahlawan silam melayu seperti hang tuah, hang jebat, megat panji alam dan sebagainya. Ada yang sampai mempunyai 5 panglima dalam satu masa. Walhal, tanpa mereka ketahui, kelima-lima jin itu sebenarnya adalah dari satu jin yang sama. Cuma munggunakan 5 nama yang berbeza. JIN islam itu sebenarnya ada satu sahaja disisinya. Dia tertipu dengan helah2 jin itu.

    4. Ilmu api/tanah
    -kebanyakan pengamal ilmu ini menggunakan jin yang berwajah binatang seperti harimau, monyet, ular dan sebagainya. Ilmu ini juga syirik.

    5. Ilmu pemotong bayang
    -pengamal ilmu ini akan dipotong bayangnya pada malam bulan mengambang penuh di sebuah busut yang telah dipilih gurunya.
    Selepas dipotong bayangnya, akan diberi pula umur pada bayangnya itu dan diberikan nama serta ditempatkan di dalam cincin yang dipakainya. Pengamal ilmu ini sukar mengalami kematian kerana ilmu yang diamalkan mestilah diturunkan terlebih dahulu sebelum mati. Sekiranya mati sebelum menurunkannya, pengamal ilmu ini akan bangun semula dan menurunkan ilmunya kepada sesiapa yang berdekatan dengannya waktu itu. Contoh; kalau dia kemalangan, dia mati ditempat kejadian. dia akan bangkit semula di situ untuk menyerahkan cincinnya pada orang yang ada berdekatan dengannya tanpa mengucapkan kata2. inilah ilmu yang syirik dan dilaknat.

    6. Ilmu wali suci.
    -pengamal ilmu ini akan diijazahkan oleh gurunya dengan dua pilihan. Pertama dengan memakan telur sebiji dan secubit pulut. Kedua dengan mandia dari bunga teratai. Ini juga syirik dan salah kerana amalan ilmu ini mengunakan bantuan angin dari jin dan menyeru nama imam ghazali, imam hanafi, imam hambali dan syafie untuk mengeluarkan kuasa anginnya. Ini adalah syirik semata2.

    7. Ilmu putih.
    -ilmu ini pada dasarnya menggunakan ayat alquran keseluruhannya dalam amalan dan perubatan. Tetapi masih lagi menggunakan khidmat jin sebagai penyampai atau utusan.
    Ilmu ini juga syiik tanpa sedar.

    8. Sihir
    -tak perlulah ana jelaskan.

    Kesimpulannya, samaada bersahabat dengan jin islam atau mengamalkan ilmu sihir tetap syirik dan dilarang sama sekali untuk mempelajarinya kerana jika dikaji sedalam2nya semuanya sama. Cuma jalan yang berbeza. Banyak lagi jenis2 ilmu yang saya tak dapat terangkan di dalam ini kerana terlalu banyak. Saya bagitau yang basic yang mana orang2 kita sering mengejarnya. Jangan terpengaruh denga ajaran ini.

    Pesanan guru saya, jika seseorang dirasuk jin ataupun syaitan jangan diajak berbicara kerana itulah yang dimahukannya. Agar kita leka berzikir bila kita berbual dengannya. Walaupun dia menjerit2 sakit, jangan dilayan kerana bila dilayan, kita akan termasuk didalam golongan yang diimpikan oleh jin atau syaitan itu tadi. Kita akan lupa berzikir kerana berbual dengannya. Kita akan menjadi marah(sifat syaitan) bila berbual dengannya. Teruskan zikir dan membaca ayat alquran sampai dia keluar. Jangan dilayan walau sepatah. Saya harap membantu.

    Wallahu A'lam.


    sumber: http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=98&thread_id=4890


    Hmmm.... petikan td tue dr forum,

    So far, pandangan aku, ntah la, tue semua sumber dr Islam nyer forum, agak kebenaran jugak la sb soal syirik nie xleh men2 gak kan..... cuma aku lagi suka dptkan sumber dr org yg betul2 depan mata aku, klu nk tanya pasal isu2 soal hukum hakam agama nie.... baru puas ngan jelas sikit, at least ustaz tue kita npk.... sb kekadang cam kat sekolah2 atau asrama, berlaku nyer histeria cthnyer, ustaz2 gak yg dipanggil nyer, siap ader gerak2 silat atau at least ustaz tu tau selok belok perubatan cam bomoh n ape yg perlu dibaca cthnyer... so, yg tue cam ner lak kan? nk kata syirik tp tujuan nyer x len nk berubat pesakit cthnyer....

    tp, so far, bg aku bkn sumber2 dr forum atau blog2 nie x leh nk percaya, cuma yela kan, online...., saper2 pun leh bg pandangan....x kira la isu agama, politik tau sebagainyer kan, org nyer pun kita x npk, betul ker dia nie ustaz, ahli politik tau pakar2.... so, susah gak la nk tau sahih ker x info tue... atau just pandangan dr org yg x penah merasa pun, exspecially pasal kes2 perubatan tradisional atau ilmu batin nie terutamanyer, so dorg guna la logik akal and ilmu yg dorg tau...

    Ntah la, no komen je la, just for share....sama ada info nie berguna ker x, korg judge la sendiri,... nk tau lebih lanjut, tnya jer la ustaz2 korg, ngan experience kawan2 ker yg slalu join atau terjoin ngan perubatan tradisional nie....hohoho..


    ~: okeyh, peace :~

    |


  2. 0 kucing kering mengiau:

    Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

mytafastudio. Powered by Blogger.